sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Kasvivärjäystä mikrossa

 Osallistuin kasvivärjäyskurssille, jossa käytettiin värien kiinnitykseen mikroaaltouunia. Kasvivärejä löytyy näin talviaikaan vähemmän luonnosta, mutta keittiöstä niitä voi löytyä paremmin. Puna- ja keltasipulin kuoret ovat käypää tavaraa, samoin avokadon kuoret ja kivi. Kurssin opettaja oli tilannut netistä kasvivärijauheita. Värejä oli mm. sinipuusta, krapista, resedasta ja kokeniilikirvasta.

Sinipuu on eteläamerikkalainen puulaji, josta saadaan violetin väristä lankaa. Krappi on taas värimatarakasvi, josta saadaan oranssin punaista. Reseda on päivänkakkaran näköinen kukka, jossa on keltainen keskusta ja keltaiset terälehdet, siitä saadaan keltaista väriä. Kokeniili on kirvasta saatava punainen väri. Kokeniilia käytetään paljon elintarvikkeissa ja meikeissä huulipunissa. Punasipulista saadaan vihreää väriä. Avokadosta saadaan vaaleanpunaista. Keltasipulin kuorista saadaan toffeenruskeaa.

Puretusaineina käytettiin etikkaa, soodaa, viinikiveä, alunaa ja rautaoksidia. Puretusaineet muodostavat kemiallisen sillan väriaineen ja langan kuidun välillä, jolloin väri kiinnittyy lankaan. Kuumennus mikrossa lisää ja nopeuttaa värien kiinnittymistä langan kuituihin. Puretusaineen ja värin reaktiosta riippuu, minkä väriseksi lanka värjäytyy. Lopputulos ei välttämättä ole aina sitä, mihin on pyrkinyt.

Etsin tietoa syksyllä, ennen kurssia nimenomaan kasveista, joita voisin hankkia värjäystä varten. Ihan automaattisesti pidin selvänä, että mustikkaa voisi käyttää värjäykseen. Keräsinkin mustikoita ihan vaan kurssia varten. En vaan mistään tietolähteistä löytänyt mustikasta tietoa värjäyksessä. Kurssilla se selvisi, että vaikka mustikkatahran poiston vaikeuden kaikki tietää, niin se ei olekaan hyvä värjäyksessä käytettäväksi. Syy siihen on, että mustikan sininen väri hajoaa valon vaikutuksesta ja muuttuu harmaaksi. Värjäsin kaikesta huolimatta lankaa mustikalla ja nyt onkin eräänlainen koe menossa, mitä sen langan värille käy ajansaatossa.

Seuraavissa kuvissa on esillä värjäämäni langat, lyhyellä selostuksella, miten olen lankaa käsitellyt:



Kuvassa yllä: Punasipulilla värjätty lanka, puretusaineena sooda ja aluna.


Kuvassa yllä: 
Väriseos 20% resedakukkaa ja 80%punasipulia, puretusaineina alunaa, viinikiveä, etikkaa ja rautaoksidia.

Kuvassa yllä:
Resedakukkaa väriliuoksessa ja puretusaineina: Alunaa, viinikiveä, etikkaa, rautaoksidia ja soodaa.


Kuvassa yllä: Mustikalla värjätty lanka, puretusaineena aluna.


Kuvassa yllä: Sinipuulla värjätty lanka


Kuvassa yllä: Kokeniililla värjätyt langat, vasemmalla puretusaineina rautaoksidi ja aluna, oikealla viinikivi ja aluna.

Kuvassa alla: Päivän saldo ja ihmetys siitä, että samat värit ja materiaalit, mutta lopputuloksia on monia erilaisia.


Tässä on kuvia työvaiheista:




Kuvassa yllä: Punasipulilla värjätty lanka



Mustikoiden päälle kaadoin keitettyä kuumaa vettä, annoin liuoksen olla noin 15 minuuttia, joka jälkeen siivilöin mustikat pois liuoksesta. Sitten kaadoin liuoksen lankojen päälle.






Kuvassa yllä: Langat sinipuuliemessä, ennen puretusaineiden lisäämistä.


Kuvassa yllä: Kokeniililiemi, ennen puretusaineiden lisäämistä.


Oli kiva testailla värien reaktioita eri puretusaineiden kanssa. Oppi paljon uutta ja innostui yhdessä tekemällä. Kannatti mennä kurssille ja mukaan sai paljon uutta tietoa ja kivoja lankoja neulottavaksi.
Hyvää joulun odotusta sinullekin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti