tiistai 31. lokakuuta 2017

Kukkaroita ja telomeeri pohdintaa

Kukkaro-mania senkun jatkuu vaan... mitäpä, sitä vapaapäivänä muutakaan, kun ulkona tuulee navakasti pohjoisen suunnasta. Pohjoistuuli on kylmää aina, tuulipa se mistä suunnasta tahansa. Omassa kukkarotehtaassa ei ole kylmä kynttilöiden ja silitysraudan lämmössä.


Viikonloppuna töissä aloimme työkavereiden kanssa keskustella telomeereistä. Nyt seuraa paljastuksia, mistä apteekissa keskustellaan, kun on hetki aikaa jutella työkavereiden kanssa. Yksi meistä oli katsonut Passenger elokuvan ja siinä oli ollut skanneri, joka oli analysoinut ihmisen terveydentilan ja ilmoittanut viat. Elokuva sijoittuu tulevaisuuteen ja se varmasti on joskus mahdollista, että on sellainen laite. Totesimme, että onhan se varmasti mahdollista nykyäänkin, koska pystytään DNA:ta tutkimaan.


Siitä keskustelu ohjautui telomeereihin, jotka on meillä jokaisella DNA ketjujen päissä. Ne lyhenevät ikääntyessä ja niiden pituudesta tai lyhyydestä voidaan ennustaa elinikää. Telomeerit voivat myös pidentyä esimerkiksi liikunnan vaikutuksesta, mutta myös lääkkeet voivat pidentää telomeerejä. Telomeerien lyhentyminen lisää mm. riskiä sairastua syöpään. Pidentäviä lääkeaineita tiedetään olevan verenpainelääke ramipriili ja hormonikorvausvalmiste estradioli. Estradioli on naisille tarkoitettu vaihdevuosioireisiin ja sen ympärillä kohistaan melko usein rintasyöpävaarasta, mutta sen telomeerejä pidentävästä vaikutuksesta ei ole puhuttu missään.


Lisäksi muistimme artikkelin eräästä lääkeaineesta, joka saattaa lyhentää telomeerejä, mutta ei löydetty sitä enää. Ehkä tutkimustulos oli epävarma.


Yksi asia on kuitenkin varma. Itselle mieluisten asioiden tekeminen ja kaikenlainen positiivisuus pidentää elinikää.

Nauti siis kaikesta mitä teetkin tai missä oletkin, koska se on varmaa, että kuollaan!


Kukkaroita on nyt joka lähtöön, ennen viimeistä lähtöä.


Rakkautta ja pitsiä, sekä muistutus, että onnellisuus on itsetehtyä.


Illalla vielä yksi kukkaro Suomi-peitosta yli jääneillä kankailla. Kurssilla oli harjoitus ns. kulmat pois-tekniikasta, jolla muodostetaan kukan tai sydämen muotoisia tilkkukuvioita. Sain aikaiseksi pari tilkkua, josta ompelin tämän kukkaron. Liima oli lopussa ja tekijä väsynyt niin toisen puolen liimaus ei onnistunut ollenkaan. Epäonnistumisen kunniaksi kymmenen pistettä ja pöllönmerkki ihan keskelle kukkaroa. 
Tuntematon sotilas-elokuva oli paras kotimainen elokuva, mitä olen koskaan nähnyt, suosittelen katsomaan! Siinä on Robin! (Tämä tiedoksi jos kotona on vastentahtoisia teinejä, joiden pitäisi nähdä tämä.) Rokan roolisuoritus oli sydäntä riipaiseva samoin Paula Vesala. Kyyneleiltä ei voinut välttyä ja myös tähän aikaan löysin yhtymäkohtia, vaikka ajat on nyt toiset. Huumoria oli myös, sen avulla selviää vaikeista tilanteissa aina!

Hyvää viikkoa, seuraavaksi lankaa puikoissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti