tiistai 27. syyskuuta 2016

Vihreä risti ensiapureppu

Osallistuin Suomen Apteekkariliiton järjestämään käsityökilpailuun toisella kilpailutyöllä. Ensiapureppua kaivattiin ja ajattelin yhdistää huvin (kilpailu) ja hyödyn (tarve ensiapurepulle). Tämä oli elämäni ensimmäinen reppuompelukokeilu. Se onnistui! 

Yritän seuraavaksi antaa ohjetta, miten reppu ommellaan. Kuvia en valitettavasti ottanut joka välissä, mutta toivottavasti ohjeet vähän valottaa, mitä pitää tehdä.


Tarvikkeet: 50cm vihreää kangasta, 50cm valkoista kangasta, vetoketju 45cm, pohjalevy esim. ohutta vaneria, sakset, ompelukone, mittanauha tms. ja valkoista ompelulankaa, 2kpl solkia, 1metri nailonhihnaa (2 tai 2,5cm leveää), olkahihnojen täytteeksi tulee valkoista huopaa suikaleet 7,5cmx40cm.

Valitsin kankaaksi ulkokäyttöön sopivaa, likaa ja vettä hylkivää kangasta. Lisäksi kangas on pestävää ja silitettävää materiaalia, joka aktivoituu uudelleen pesun jälkeen, kun sen silittää. Kangas on myös melko tukevaa, ettei tarvitse tukikankaita, ellei halua laittaa.


Kappaleet ja niiden mitat (saumavarat on mukana):
Vihreä risti: Kaikkien sivujen mitta on 6cm ( piirrä A4:lle kaava)
Kantokahva: 10cmx23cm(vihreä) 1kpl (taitetaan molemmat reunat keskikohtaan ja taitekohdat laitetaan yhteen = kangas nelinkerroin.
Repun etu- ja takaosa: 30cmx35cm (pohjan leveys x korkeus) pyöristä kulmat ylhäältä. 2kpl vihreällä, 2kpl valkoisella. 
Olkahihnat: 40cmx8cm. 2kpl valkoisella. 2kpl vihreällä.
Olkahihnan pehmuste: 7,5cmx40cm. 2kpl huopaa/levyvanua tms. sopivaa.
Repun sivut:15,5cmx30cm. 2kpl valkoisella, 2kpl vihreällä.
Repun pohja:15,5cmx30cm. 1kpl vihreä, 2kpl valkoinen
Kolmiopalat nailonhihnojen kiinnitykseen repun alaosaan: leveys 10cm, korkeus 7cm (keskeltä mitattuna).
Vetoketjukaitaleet: 8cmx44cm. 2kpl valkoisella. 2kpl vihreällä.
Vetoketjun suojakaitale: 8cmx44cm. 1kpl vihreällä (taitetaan kaksinkerroin ennen ompelua).
Vetoketju: 45cm
Repun värit menee näin ulkopuolelle valkoinen kangas, pohjaan vihreä. Olkahihnat ulkopuolelle valkoinen, reppua vasten vihreä. Sisäpuoli vihreä, paitsi pohja valkoisesta x2 ja jätetään sisemmässä palassa yksi pidempi reuna auki pohjakoviketta (vaneria) varten, jotta sen saa pois ennen pesua. Yhteen reunaan sisemmässä pohjapalassa ommellaan kaksinkertainen taitos. Avoin reuna jätetään repun selkäpuolelle.

Aloita ompelemalla vetoketju. Ompele valkoinen ja vihreä kaitale kiinni vetoketjun toiseen reunaan (oikeat puolet vastakkain) ja samalla tavalla toiseen, mutta huomioi suojakaitale, siten että se tulee vetoketjun yläpuolelle ja että vetoketju avautuu oikealta vasemmalle. Tikkaa suojakaitaleen yläreunaan koristetikkaus. Kun vetoketju on kiinnitetty, tee tikkaukset molemmille puolille vetoketjua. Kiinnitä repun sivupalat (vuori+päällikangas) vetoketjukaitaleen molempiin päihin oikeat puolet vastakkain. Jätä molemmista reunoissa n. 1cm ompelematta ja tämän jälkeen ommellaan vuori ja päällinen erikseen, että ne ovat irti toisistaan. Tee koristetikkaus valkealle/ repun päällipuolelle. Merkitse keskikohdat vetoketju+sivukaitale yhdistelmään, sekä valkoisen kaarevan palan keskikohta (repun etuosa).




Kiinnitä etuosan ja sivuosan kappaleet toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Applikoi vihreä risti etuosaan kiinni. Ennen takaosan kiinnittämistä sivuosaan, tee olkahihnat valmiiksi. Valkea ja vihreä kaitale ommellaan oikeat puolet vastakkain. Laita kaitaleen päälle pehmuste ennen ompelua. Ompele, siten että jää ylhäältä auki niin saat käännettyä oikeinpäin. Ompele kantokahva ja vihreät kolmiopalat, jotka jää myös pisimmältä sivultaan auki, jotta saat käännettyä ne. Kolmiopalan toiselle sivulle tulee n. 40cm pitkä nailonhihna. Ompele nailonhihnan pää taitteella, ettei purkaannu. Tee koristetikkaukset kolmiopalojen reunaan oikealle puolelle (ei pisimmälle sivulle, koska se jää repun sisään.)

Merkitse takaosan keskikohta. Kiinnitä olkahihnat keskikohdan molemmin puolin nuppineuloilla. Olkahihnat pyöristetään alhaalta ja niihin kiinnitetään soljet kaksinkertaiseen nailonhihnaan, katso kuvaa alempana. Soljet ja hihnat ommellaan valmiiksi ommeltuihin olkahihnoihin päälle. Vihreä puoli olkahihnasta valkoista takaosaa vasten. Kiinnitä kantohihna olkahihnojen keskikohtaan, sekä kolmiopalat 4cm korkeuteen repun pohjasta mitattuna. Ompele keskikohdasta ylhäältä alas ja sama toiselle puolelle. Huolittele siksakilla. Kiinnitä sisäpuolen/sisävuoren osat samalla tavalla. Viimeisenä pohja. Ulkopuolen pohjan voi ommella kerralla kappaleisiin kiinni. Sisäpuolen pohjassa jätetään yksi reuna auki, jotta repun saa käännettyä oikein päin. Viimeinen sauma ommellaan sisäpuolelle pohjan reunaan, kun reppu on käännetty oikeinpäin. Mittaa pohja, että vaneri/pohjakovike on oikean kokoinen (minulla oli 25cmx12,5cm).


Tässä lyhyesti kerrottuna repun ompeluohje. Jos joku toteuttaa repun ideaa ja jakaa sitä esim. omassa blogissaan olisin iloinen jos linkität blogiini. Annan myös lisäohjeita/tarkennan ohjetta jos on puutteita ohjeessa. Pahoittelen kuvien vähyyttä, mutta ommellessa (varsinkin ensimmäistä kertaa) unohtuu kuvata, koska on niin kiire ommella jo seuraavaa vaihetta. Toivottavasti ohjeesta on apua. Reppua voi myös toteuttaa muilla applikaatiokuvilla kiinnostuksen mukaan ja muilla väreillä. Luovuus vaan peliin! Kaupallista käyttöä en hyväksy, vain ja ainoastaan omaan käyttöön tai lahjaksi.






Ajatuksena oli, että reppu voi olla esim. yhden pelaajan selässä, kun mennään pelaamaan tai jos joku vanhemmista on ensiapuvastaavana, reppu on hänellä mukana. Säädettävien hihnojen ansioista mahtuu monen kokoiselle.


Paljon onnea peleihin kaikille innokkaille jalkapalloilijoille! Toivon, että kaikki menee hyvin, eikä repun ensiaputarvikkeita tarvita, mutta tarpeen tullen on ensiapua saatavilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti